Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020



ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020
Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ

Συάδελφε- συναδέλφισσα
Δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.

Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουνε άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Πού έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό έχουμε «μπουχτίσει» από θυσίες, πότε για τις κρίσεις τους και πότε για την ανάπτυξή τους. Καταλαβαίνουμε καλά που οδηγεί η επόμενη μέρα και περιβόητη «διάσωση» του κλάδου. Όσα δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν μέχρι σήμερα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους, θέλουν να τα περάσουν ΤΩΡΑ στο όνομα της κρίσης της πανδημίας, του αόρατου εχθρού, της «επανεκκίνησης».

Δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι που εργάζονταν ως εξτρά, ορισμένου χρόνου και με τις κάθε λογής ελαστικές εργασιακές σχέσεις, βρίσκονται στον «αέρα», απολυμένοι- άνεργοι, χωρίς δικαίωμα στην επιδότηση ανεργίας, στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης. Για την πλειοψηφία τους η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ εγκυμονεί ανεργία, περιπλάνηση και εξαθλίωση.

Δεκάδες χιλιάδες, εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, καλούνται να επιβιώσουν με τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας μέχρι τον Ιούνιο και με το «από ‘κει και πέρα» να διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς οι εποχικές επιχειρήσεις ήδη ενημερώνουν πως θα παραμείνουν κλειστές ή θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό, για την μισή σεζόν. Για όσους κατάφεραν να «ξεφύγουν» από την απόλυση, την μεταβολή σύμβασης σε εκ περιτροπής και ήλπιζαν ότι «την γλίτωσαν», θα επιστρέψουν στην δουλειά χωρίς να ξέρουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται με πλήρες ωράριο και μισθό ή αν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μέτρο- δώρο της κυβέρνησης στους εργοδότες, της μείωσης του μισθού στο 50%. Μάλιστα οι Ξενοδόχοι απαιτούν να δουλεύουμε όποτε τους συμφέρει και να ζούμε με επιδόματα φτώχειας και ανεργίας.
Οι συνάδελφοι που εργάζονται στις επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν, έρχονται αντιμέτωποι με την τεράστια εντατικοποίηση λόγω του μειωμένου προσωπικού. Εκβιάζονται ώστε να δεχτούν επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, απειλούνται με απολύσεις, μένουν απλήρωτοι, στερούνται το Δώρο Πάσχα. Είναι καθημερινά εκτεθειμένοι εξαιτίας των ελλιπέστατων μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας από τον ιό.
Όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε ως «έκτακτη κατάσταση» στον κλάδο και στους χώρους δουλειάς, αποτελούν το «χάπι» της ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ, για τους επιχειρηματίες. Δεν αρκούνται στο ζεστό κρατικό χρήμα που απλόχερα μοιράζει η κυβέρνηση έως τώρα. Στις φοροαπαλλαγές, στις εισφοροαπαλλαγές, στην αναστολή πληρωμών μισθών- Δώρων Πάσχα κλπ.
Ζητάνε επέκταση όλων αυτών στο διηνεκές. Ζητάν τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης που έχει οδηγήσει σήμερα χιλιάδες συναδέλφους σε απελπιστική κατάσταση. Φτάνουν στο σημείο να απαιτούν έως και 100% κρατική επιδότηση των μισθών μας. Να τους πληρώνουμε κι από πάνω!!!

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ!

  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.Να μας εξασφαλιστεί ότι δε θα κοπούν λεφτά από το μισθό και το μεροκάματό μας και δε θα χάσει κανένας συνάδελφος τη δουλειά του μετά το τέλος της κρίσης.
  • Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εργαζόμενοι εποχικοί, εξτρά, εργολαβικοί και συμβασιούχοι που έληξαν οι συμβάσεις τους. Να λάβουν όπως οι υπόλοιποι τα 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου.
  • Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς Να παρθούν σε κάθε χώρο δουλειάς όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κλπ. Μέτρα ατομικής προστασίας για τους διανομείς , 5ημερο 8ωρο , αξιοπρεπείς μισθούς.
  • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι δόσεις σε τράπεζες, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.
  • Την άμεση επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της υγείας για τη νοσηλεία των κρουσμάτων που επιστρέφουν από άλλες χώρες.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ , ένταξη όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.
  • να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους συναδέλφους που συνεχίζουν να δουλεύουν!!!
  • Να γίνει αναστολή των χρεών που έχουν οι συνάδελφοι σε τράπεζες και εφορία, όπως και για τρέχοντες λογαριασμούς για ρεύμα, νερό, ενοίκια κλπ.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα μας προστατέψουν από τον κίνδυνο να νοσήσουμε οι ίδιοι και οι οικογένειές μας.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα η εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει ξεσπάσει σε βάρος όλων των συναδέλφων.
  • Να μην μπουν και αυτά τα ελάχιστα και τσακισμένα εργασιακά μας δικαιώματα σε καραντίνα.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι



Καλούμε όλους του συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να αγκαλιάσουν τις πρωτομαγιάτικες απεργιακές εκδηλώσεις. Με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων θα υπερασπιστούμε όσα κερδίσαμε αυτή την περίοδο τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα.

Η κεντρική απεργιακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 10:30πμ στο Εργατικό Κέντρο.

Ταυτόχρονα, προς διευκόλυνση όλων, για αποφυγή μετακινήσεων και συνωστισμού, αποφασίζουμε την πραγματοποίηση απεργιακών εκδηλώσεων 10:30πμ στις παρακάτω γειτονιές και χωριά:

  • Στην Καλούτσιανη στο τζαμί,
  • Στη Λούτσα στους τούρκικους καφενέδες,
  • Στην Καραβατιά στον Πλάτανο,
  • Στους Αμπελόκηπους στην πλατεία Χατζή,
  • Στα Καρδαμίτσια στην κεντρική πλατεία,
  • Στα Ζευγάρια στην πλατεία Νιάρχου,
  • Στα Σεισμόπληκτα στην πλατεία (Ι.Ν. Αγ. Αποστόλου Παύλου)
  • Στην Ανατολή στις Εργατικές Κατοικίες της Βρυσούλας,
  • Στον Κατσικά στην κεντρική πλατεία,
  • Στο Πέραμα στην πλατεία- ΚΑΠΗ
  • Στην Ελεούσα στην πλατεία παλιού Δημαρχείου,
  • Στο Ροδοτόπι στην κεντρική πλατεία,
  • Στη Ζίτσα στην κεντρική πλατεία


Στις θύελλες που έρχονται απαντάμε με οργάνωση και αλληλεγγύη!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ για τα αποτελέσματα των εκλογών του σωματείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ  Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον   επισιτισμό   - τουρισμό ( 4 - 5 -6 - 7 Απρίλη). Κόντρα στην τρομοκρατία που δεσπόζει στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Κόντρα στη λογική που σου λέει να σκύψεις κ άλλο το κεφάλι, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια. Σ αυτήν την κατεύθυνση είναι βήμα να μπει κάλπη για πρώτη φορά σε εργασιακό χώρο,   κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι πρέπει να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι με τις στολές τους, μέσα στο χώρο δουλειάς τους, χωρίς να φοβούνται κανένα αφεντικό, όσο το σωματείο τους είναι ταξικό και δυνατό. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα : Ψήφισαν για Δ.Σ : 246   ΔΑΣ (το ψηφοδέλτιο όπου συσπερώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ):  232   (7 στις 7 έδρες) ΛΑΤΖΑ : 13   (καμία έδρα) Άκυρα:1 Λευκά:0 Ψήφισαν για αντιπροσώπους στο ΕΚΙ και την Ομοσπονδία: 238 ΔΑΣ: 222 (5 αντιπρόσωποι στο ΕΚΙ)- (2 αντιπρόσωποι στην ομοσπονδία) ΛΑΤΖΑ: 14 (0 στο ΕΚΙ)- (0 στην Ομοσπονδία) Άκυρα: 1 Λευκά: 1

Για τους διανομείς

Συνάδερφε συναδέρφισα που δουλεύεις στη διανομή , πάνε τώρα σχεδόν 2 μήνες που ξέσπασε η πανδημία και στη χώρα μας. Στις τηλεοράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες ποδιές. Είναι πραγματικά ήρωες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί τους έχουν στείλει σε μια μάχη χωρίς όπλα, με τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, σε μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους και στο δημόσιο σύστημα υγείας με την τεράστια υποστελέχωση και υπολειτουργία των νοσοκομείων. Κανείς όμως δε λέει τίποτα για εμάς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε κανονικά. Και αν πριν ήταν μια φορά το μεροκάματο του τρόμου, τώρα είναι δέκα! Ελάχιστα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τις επιχειρήσεις για όλους εμάς που συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο και να κάνουμε τη δουλειά μας όπως και πριν. Μια δουλειά που πολλοί συνάδελφοι αναγκαζόμαστε να είμαστε στο τιμόνι 10 και 12 ώρες για να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Μια δουλειά που κ