Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο


ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΗ Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση
Ώρα προσέλευσης  17:30 στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, Γιοσέφ Ελιγιά 7

Το ΔΣ του συνδικάτου συνεδρίασε και καλεί τους εργαζόμενους και άνεργους του κλάδου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση με θέματα:

-       Απολογισμός Δράσης της διετίας 2015- 2017
-       Οικονομικός Απολογισμός της διετίας 2015- 2017-Προυπολογισμός.
-       Εκλογή Εφορευτικής Εφορευτικής

Καλούμε τους εργαζόμενους και άνεργους του κλάδου να ξανασκεφτούν τι είναι το σωματείο και να πάρουν την απόφαση να οργανωθούν. Σωματείο είναι:


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κανένας δεν μπορεί να σωθεί από αυτή την κατάσταση μόνος του. Οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις, οι αλλαγές/ κατάργηση στις συλλογικές συμβάσεις δεν είναι υπόθεση του ενός ή του άλλου. Είναι όλων μας. Κανένας μόνος του! Μόνο από το ταξικό σωματείο μας θα ενημερωθείς για το τι ισχύει πραγματικά στους χώρους δουλειάς, με τις συλλογικές συμβάσεις, ποια τα δικαιώματα μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Όταν η απληρωσιά γίνεται «θεσμός» για τους εργοδότες, με το χιλιοειπωμένο από τους εργοδότες «δε βγαίνω», «φταίει η κρίση», η δική μας ανοχή και η κατανόηση έχουν τα όρια τους! Ας αναρωτηθούμε γιατί όταν οι εργοδότες επικαλούνται όλα αυτά για να μη μας πληρώσουν, ταυτόχρονα οι ίδιοι δε θυσιάζουν τίποτα από τη ζωή τους, ανοίγουν κι άλλα καταστήματα...Το σωματείο στοχεύει στον κοινό αγώνα όλων των εργαζόμενων στον κλάδο, ενάντια στους ήδη ενωμένους εργοδότες, με προσανατολισμό την κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων και των οικογενειών μας. 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η οργάνωση στο σωματείο δεν πρέπει να μας φοβίζει, μήπως και μας δημιουργήσει πρόβλημα στη δουλειά μας. Τα προβλήματα στις δουλειές μας είναι εκεί είτε είμαστε οργανωμένοι είτε όχι. Το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι στη χώρα μας δεν ήταν οργανωμένο στο σωματείο τους! Ο οργανωμένος εργαζόμενος δεν έχει λόγο να φοβάται, γιατί δεν είναι μόνος του. Το σωματείο μπορεί και λειτουργεί σαν ασπίδα στους εργαζόμενους και όχι το αντίθετο. Οι δεκάδες αγώνες των ταξικών σωματείων στα Γιάννενα, μόνο το τελευταίο δίχρονο, το επιβεβαιώνουν (απολυμένοι GOODYs, εργαζόμενοι Ανακύκλωσης, εργαζόμενες RAXEVSKY, κ.ά.)!



Για το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων
Το Σωματείο μας είναι η οργάνωση όλων των εργαζομένων του κλάδου, που παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην υπεράσπιση των κλαδικών συμφερόντων μας, αλλά κυρίως στη συλλογική σκέψη και δράση απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τους εργαζόμενους του κλάδου και την εργατική τάξη γενικότερα στην μόνιμη εξαθλίωση, για να υποταχτούμε όλοι στη βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλλουν.
·        Το Σωματείο που είναι το μοναδικό στο νομό μας, είναι πάντα δίπλα στον εργαζόμενο και πάντα απέναντι από όλους όσους θέλησαν να το κάνουν κι αυτό όργανο των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους. Βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τη συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, που όταν δεν υπογράφει μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, αφήνει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς συλλογική σύμβαση, θέλοντας να εξυπηρετήσει με αυτόν τον τρόπο καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλοεστιατόρων.

·        Το Συνδικάτο είναι μέλος του ΠΑΜΕ, μιας μεγάλης δύναμης, που αποτελεί χώρο ταξικής συσπείρωσης συνδικάτων, συνδικαλιστών, συντονιστικών επιτροπών, επιτροπών αγώνα, που παλεύουν συντονισμένα, πανελλαδικά, με πλαίσιο στόχων πάλης που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και συγκρούεται με τη την εργοδοσία, με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις.

·        Το Συνδικάτο είναι γνωστό στους εργοδότες των Ιωαννίνων. Το έχουν βρει απέναντί τους σε πολλές περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι ζήτησαν την παρέμβασή του. Τα πράγματα θα ήταν χειρότερα στα Γιάννενα αν δεν υπήρχε το Σωματείο, αν δεν έδινε αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα.

·        Είναι όμως κρίσιμο για όλο τον κλάδο η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην οργάνωση της πάλης μας. Μέσα από το Σωματείο θα γνωρίσουμε τί είναι συλλογική σύμβαση, ποια είναι τα δικαιώματά μας, πώς θα αντιμετωπίσουμε την κάθε αυθαιρεσία των εργοδοτών, με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση που είναι σε εξέλιξη και που θα χειροτερεύει μέρα με την ημέρα.

·        Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μη μείνει ούτε ένας χώρος δουλειάς χωρίς να υπάρχει ένας εκπρόσωπος του Σωματείου που θα ενημερώνει, θα μεταφέρει την εμπειρία, θα οργανώνει τους συναδέλφους, με στόχο τη συμμετοχή όλο και περισσότερων στη δράση, στους αγώνες.




ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ:

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ που ζούμε το θαύμα του τουρισμού από πρώτο χέρι. Από τη μία ΕΜΕΙΣ που εξυπηρετούμε τους τουρίστες και φέρνουμε τα κέρδη και από την άλλη οι ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ που ξεζουμίζουν εμάς και παίρνουνε τα κέρδη.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ: Κρίση για εμάς τους εργαζόμενους σημαίνει: ατομικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών από 15-40%, δουλειά ήλιο με ήλιο, εξοντωτική εντατικοποίηση, ανασφάλιστη δουλειά, απληρωσιά, ενώ για τους ξενοδόχους και τους εφοπλιστές σημαίνει ενδεικτικά: 13,4 δις κέρδη το 2014, 14,2 δις κέρδη το 2015, 17 δις κέρδη το 2016 ?

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που γνωρίζουμε καλά τα υπέρογκα κέρδη που παράγουμε εμείς οι ίδιοι και τι μένει στο τέλος για εμάς...Είτε είναι πανεθνική επιχείρηση, είτε ντόπια αλυσίδα, ανεξάρτητα από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, οι εργοδότες έχουν ένα κοινό στόχο: ΦΘΗΝΕΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ: Ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης κερδών στον επισιτισμό προ κρίσης ήταν 15% και ενώ μέσα στην κρίση μεγάλοι επισιτιστικοί όμιλοι (πχ GOODYS, EVEREST, «ΓΡΗΓΟΡΗΣ», κ.ά.) ανήκουν στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, στο όνομα της κρίσης και των «αναγκαίων» θυσιών ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 47,8% και το μέσο ημερομίσθιο κατά 30,6% ?   

ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΟΙ από ΙΕΚ που εκπαιδευόμαστε για το πώς θα κοιμόμαστε και θα ξυπνάμε με το άγχος να βγάλουμε κι άλλο κέρδος για τα αφεντικά μας, να βρούμε κι άλλους τρόπους για να κερδίσουμε πελατεία. Που εκπαιδευόμαστε να ζούμε με 400€ και να το συνηθίσουμε, να ευγνωμωνούμε τα καλά αφεντικά που μας διαλέγουν για να μάθουμε, να κάνουμε ό,τι μα ό,τι χρειαστεί για να μείνουν ευχαριστημένοι πελάτες και αφεντικά (ακόμη και για τη χρήση κόκας μας παροτρύνουν, για να καταφέρουμε να αντέξουμε τα εξαντλητικά ωράρια). 

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ: Το 2013 το επιτρεπτό όριο για εργαζόμενους σε ξενοδοχείο από μαθητεία ήταν 10%, ενώ σήμερα έφτασε το 17%, τουτ’ έστιν 17% εργαζόμενοι- πρακτικάριοι στην τιμή του 8% εργαζόμενων- μη πρακτικάριων?

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ σε ΜΙΚΡΕΣ Επισιτιστικές Επιχειρήσεις που ζούμε μαζί με τους εργοδότες μας πολλές φορές το άγχος του ανταγωνισμού από μεγάλες επιχείρησεις, το άγχος να μείνει ανοιχτό το μαγαζί να έχουμε και αύριο δουλειά. Που από φιλότιμο και κατανόηση κάνουμε σκόντο στο μεροκάματο, κάνουμε σκόντο στην ασφάλιση, κάνουμε σκόντο στις μέρες που δουλεύουμε και καταλήγουμε να κάνουμε σκόντο στη ζωή μας...

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ: Πλέον το επίδομα ανεργίας θα δίνεται μόνο σε όσους εργάζονται με το πρόσχημα να βοηθούν οι «μικρές επιχειρήσεις»? Ενώ στην ουσία θα είναι ο «δούρειος ίππος» για επιπλέον τζάμπα εργαζόμενους σε μεγάλους ομίλους, με αποτέλεσμα να κλείσουν κι άλλες «μικρές»?

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ που δουλεύουμε για να βοηθήσουμε τις οικογένειες μας, για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε, για να ανταπεξέλθουμε στις ακαδημαϊκές μας υποχρέωσεις, να μπορούμε να παρακολουθούμε μαθήματα στην πόλη που περάσαμε. Και ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας εξασφαλίζει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δωρεάν σπουδές (σπίτι, μετακίνηση, κοκ), αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε όπου βρούμε, με συνήθη κατάληξη να είμαστε παραπάνω εργαζόμενοι παρά φοιτητές...Και αυτό που νομίζαμε για προσωρινό να είναι τελικά μόνιμο, με ή χωρίς πτυχίο.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ: Ένα από τα δικαιώματα των εργαζόμενων φοιτητών ήταν 6ωρο – 5ήμερο με αποδοχές 8ωρου και υποχρεωτικά άδειες για την εξεταστική?


ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ!
ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!

Τί αποτελεί σήμερα σύγχρονη ανάγκη για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του

Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να επανακαθορίσουμε τί αποτελεί για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του σύγχρονη ανάγκη.
Ο παραγόμενος από τον εργατοϋπάλληλο πλούτος είναι πολλαπλάσιος από αυτόν περασμένων δεκαετιών. Ο τουρισμός παγκόσμια το 2014 ξεπέρασε το 1,1 δις τουρίστες και τα 1,5 τρις δολάρια σε έσοδα. Τη χώρα μας θα επισκεφτούν φέτος συνολικά πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες, όταν το 1980 μόλις και ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια.
Από την άλλη σημαντικά έχουν συμβάλει στο επίπεδο της ζωής του ανθρώπου η εξέλιξη των τεχνολογιών και της επιστήμης.
Μπορούμε λοιπόν σήμερα να μην προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις μας με βάση τα όσα παράγουμε; Μπορούμε αρκεστούμε σε όσα θεωρούσαμε ανάγκες, πριν από 40, 30 ή ακόμα και 20 χρόνια; 
Μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, τη μισή δουλειά-μισή ζωή, την ανασφάλιστη εργασία;

Σήμερα, σύγχρονη ανάγκη είναι:
·        Η μόνιμη και σταθερή δουλειά όλο το χρόνο. Η θέση του Συνδικάτου για τουρισμό και αναψυχή ως δικαίωμα για την εργατική-λαϊκή οικογένεια, μπορεί να εξασφαλίσει για τον εργαζόμενο του κλάδου δουλειά όλο το χρόνο, χωρίς την ανεργία και την εποχικότητα να μπαίνουν εμπόδιο στην επιβίωση του.
·        Κοινωνική Ασφάλιση που να εξασφαλίζει ένα διευρυμένο πλέγμα προστασίας, ώστε μετά τον εργάσιμο βίο να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων, να υπάρχει συνολική κάλυψη και φροντίδα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, το δικαίωμα και η προστασία της μητρότητας, η ασφάλιση των παιδιών, τα προνοιακά επιδόματα για πιο ευπαθείς ομάδες.
·        Μισθοί που να ανταποκρίνονται σε υψηλό επίπεδο διαβίωσης με βάση τον παραγόμενο πλούτο και τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών.
·        Η μείωση του εργάσιμου χρόνου ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να απολαμβάνει τον κόπο από την δουλειά του, να αναπτύσσει τις δραστηριότητες που επιθυμεί, να αφιερώνει περισσότερο χρόνο για την οικογένειά του.
·        Η δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια και καθολική πρόσβαση στην μόρφωση και στην αποκατάσταση της υγείας του.
·        Η φθηνή λαϊκή στέγη με τις όλες τις ανέσεις που προσφέρει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς την απειλή των πλειστηριασμών.
·        Η διακοπές και η αναψυχή, ο τουρισμός και η δυνατότητα να γνωρίσει ο εργαζόμενος τον τόπο του, άλλα μέρη και πολιτισμούς.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/03 ΚΑΙ ΩΡΑ 17:30 ΣΤΟ Ε.Κ.Ι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020 Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ Συάδελφε- συναδέλφισσ α Δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων. Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο τ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ για τα αποτελέσματα των εκλογών του σωματείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ  Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον   επισιτισμό   - τουρισμό ( 4 - 5 -6 - 7 Απρίλη). Κόντρα στην τρομοκρατία που δεσπόζει στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Κόντρα στη λογική που σου λέει να σκύψεις κ άλλο το κεφάλι, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια. Σ αυτήν την κατεύθυνση είναι βήμα να μπει κάλπη για πρώτη φορά σε εργασιακό χώρο,   κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι πρέπει να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι με τις στολές τους, μέσα στο χώρο δουλειάς τους, χωρίς να φοβούνται κανένα αφεντικό, όσο το σωματείο τους είναι ταξικό και δυνατό. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα : Ψήφισαν για Δ.Σ : 246   ΔΑΣ (το ψηφοδέλτιο όπου συσπερώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ):  232   (7 στις 7 έδρες) ΛΑΤΖΑ : 13   (καμία έδρα) Άκυρα:1 Λευκά:0 Ψήφισαν για αντιπροσώπους στο ΕΚΙ και την Ομοσπονδία: 238 ΔΑΣ: 222 (5 αντιπρόσωποι στο ΕΚΙ)- (2 αντιπρόσωποι στην ομοσπονδία) ΛΑΤΖΑ: 14 (0 στο ΕΚΙ)- (0 στην Ομοσπονδία) Άκυρα: 1 Λευκά: 1

Για τους διανομείς

Συνάδερφε συναδέρφισα που δουλεύεις στη διανομή , πάνε τώρα σχεδόν 2 μήνες που ξέσπασε η πανδημία και στη χώρα μας. Στις τηλεοράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες ποδιές. Είναι πραγματικά ήρωες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί τους έχουν στείλει σε μια μάχη χωρίς όπλα, με τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, σε μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους και στο δημόσιο σύστημα υγείας με την τεράστια υποστελέχωση και υπολειτουργία των νοσοκομείων. Κανείς όμως δε λέει τίποτα για εμάς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε κανονικά. Και αν πριν ήταν μια φορά το μεροκάματο του τρόμου, τώρα είναι δέκα! Ελάχιστα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τις επιχειρήσεις για όλους εμάς που συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο και να κάνουμε τη δουλειά μας όπως και πριν. Μια δουλειά που πολλοί συνάδελφοι αναγκαζόμαστε να είμαστε στο τιμόνι 10 και 12 ώρες για να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Μια δουλειά που κ