Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για το 51ο απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού




Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ολοκληρώθηκε  το «fast track» συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, το οποίο επιβεβαίωσε την πρόθεση της πλειοψηφίας να το κάνει χωρίς ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου. Μια πλειοψηφία που, έχοντας τεράστια ευθύνη όχι μόνο για όσα έχει μέχρι σήμερα συμφωνήσει με τους εργοδότες, αλλά και για όσα ακόμη έχει σκοπό να υπογράψει, φαίνεται ότι προχωρά με πιο γρήγορο ρυθμό στο ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, για να σιγουρέψει την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου.
Η πρόθεση της ηγετικής ομάδας των  παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ κι αυτών που ανοιχτά συντάσσονται με το ΣΥΡΙΖΑ, να υπογράψουν για μια ακόμη φορά συλλογικές συμβάσεις μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, είναι δεδομένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ δεν είπαν κουβέντα εισηγητικά, μόνο στο τέλος του συνεδρίου ψέλλισαν ότι πρότειναν στους ξενοδόχους «αύξηση»  1% το 2018 και 1% το 2019, που επιβάλει για δύο ακόμη χρόνια μισθούς φτώχειας σε κλάδο που γνωρίζει τη μεγαλύτερη κερδοφορία των τελευταίων 50 χρόνων. Για τα επισιτιστικά καταστήματα και ζαχαρώδη δεν υπάρχει πρόβλεψη για καμιά αύξηση, ώστε να ολοκληρωθεί η ισοπέδωση όποιων δικαιωμάτων και μισθών έχουν απομείνει σε παλιότερους εργαζόμενους.
Η δε πρότασή τους να παρακρατούν οι εργοδότες 20 ευρώ κάθε Ιούλη από κάθε εργαζόμενο και να τα αποδίδουν στην Ομοσπονδία (που με τη σειρά της παρακρατά έτσι κι αλλιώς άλλα 0,20 ευρώ το χρόνο για κάθε ένα μέλος από τα σωματεία), είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους σχεδιασμούς για οικονομικό στραγγαλισμό των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από κυβέρνηση και εργοδοσία. Θέλουν να συγκεντρώνουν χρήματα όχι για να οργανώσουν αγώνες αλλά για να τους ενταφιάσουν οριστικά.   Αποτελεί θράσος να καταλογίζουν στα σωματεία την αποκλειστική ευθύνη για χαμηλά ποσοστά απεργών, όταν έχουν κηρύξει εδώ και χρόνια το τέλος των αγώνων, διακηρύσσοντας την αναποτελεσματικότητα τους. Κάνουν ότι δε βλέπουν απεργούς, όχι μόνο γιατί είναι μακριά από τους χώρους δουλειάς, αλλά κύρια γιατί έχουν σαν αξίωμα τους την ταξική συνεργασία.
Για να στηρίξουν τις θέσεις τους αυτές επανέλαβαν την προσήλωση τους στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στην συνεργασία με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι στρατηγικές επιλογές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που επιδιώκουν την αύξηση της εκμετάλλευσης μας για να σταθεροποιήσουν την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Τα σωματεία του κλάδου να συμβάλλουμε στην αποκάλυψη του ρόλου τους σε όλους τους εργαζόμενους. Κανείς και σε καμία περιοχή δεν πρέπει να αφήνει απέξω από τη συζήτηση τις ημέρες και τα έργα τους. Να μη μπορούν να σταθούν πουθενά,  οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη γιατί αποτελούν μέρος της χαμοζωής τους.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο συνέδριο αυτό κάναμε μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει συζήτηση με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων, προβάλλοντας τη δράση των ταξικών σωματείων το τελευταίο δίχρονο και το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουμε για τον κλάδο.
Έχουμε ιεραρχήσει να συνεχίσουμε, κλιμακώνοντας τη μάχη στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων, των πλειστηριασμών και της ανεργίας.
Οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων από σωματεία που δεν έχουν παραδοθεί στον συμβιβασμό και την υποταγή, με τα οποία δηλητηριάζουν οι παρατάξεις που πλειοψηφούν σήμερα στην Ομοσπονδία, απέδειξαν ότι η λογική του «τίποτε δεν γίνεται» αφορά αυτούς που τίποτε δεν κάνουν, που δεν θέλουν να κάνουν γιατί είναι στρατευμένοι εχθροί του κινήματος.
Τα σωματεία που έχουν γραμμή τους την διασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, που οργανώνουν αγώνες με προοπτική την απαλλαγή μας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και αποτελέσματα έχουν και πυκνώνουν οι γραμμές τους από αυτή τους τη δράση.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όσοι τίμιοι αντιπρόσωποι προβληματίστηκαν με την κατρακύλα μιας πλειοψηφίας που δεν έχει καμιά σχέση με το εργατικό κίνημα και την προσπάθεια που κάνουμε να ανασυνταχτεί, θα επιστρέψουμε από σήμερα στους χώρους δουλειάς πιο δυνατοί, με αισιοδοξία και κουράγιο να δώσουμε αγωνιστική συνέχεια στον κλάδο.
Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020 Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ Συάδελφε- συναδέλφισσ α Δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων. Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο τ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ για τα αποτελέσματα των εκλογών του σωματείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ  Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον   επισιτισμό   - τουρισμό ( 4 - 5 -6 - 7 Απρίλη). Κόντρα στην τρομοκρατία που δεσπόζει στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Κόντρα στη λογική που σου λέει να σκύψεις κ άλλο το κεφάλι, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια. Σ αυτήν την κατεύθυνση είναι βήμα να μπει κάλπη για πρώτη φορά σε εργασιακό χώρο,   κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι πρέπει να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι με τις στολές τους, μέσα στο χώρο δουλειάς τους, χωρίς να φοβούνται κανένα αφεντικό, όσο το σωματείο τους είναι ταξικό και δυνατό. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα : Ψήφισαν για Δ.Σ : 246   ΔΑΣ (το ψηφοδέλτιο όπου συσπερώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ):  232   (7 στις 7 έδρες) ΛΑΤΖΑ : 13   (καμία έδρα) Άκυρα:1 Λευκά:0 Ψήφισαν για αντιπροσώπους στο ΕΚΙ και την Ομοσπονδία: 238 ΔΑΣ: 222 (5 αντιπρόσωποι στο ΕΚΙ)- (2 αντιπρόσωποι στην ομοσπονδία) ΛΑΤΖΑ: 14 (0 στο ΕΚΙ)- (0 στην Ομοσπονδία) Άκυρα: 1 Λευκά: 1

Για τους διανομείς

Συνάδερφε συναδέρφισα που δουλεύεις στη διανομή , πάνε τώρα σχεδόν 2 μήνες που ξέσπασε η πανδημία και στη χώρα μας. Στις τηλεοράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες ποδιές. Είναι πραγματικά ήρωες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί τους έχουν στείλει σε μια μάχη χωρίς όπλα, με τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, σε μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους και στο δημόσιο σύστημα υγείας με την τεράστια υποστελέχωση και υπολειτουργία των νοσοκομείων. Κανείς όμως δε λέει τίποτα για εμάς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε κανονικά. Και αν πριν ήταν μια φορά το μεροκάματο του τρόμου, τώρα είναι δέκα! Ελάχιστα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τις επιχειρήσεις για όλους εμάς που συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο και να κάνουμε τη δουλειά μας όπως και πριν. Μια δουλειά που πολλοί συνάδελφοι αναγκαζόμαστε να είμαστε στο τιμόνι 10 και 12 ώρες για να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Μια δουλειά που κ