Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη Τύπου του σωματείου Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων


                                                                  Ιωάννινα 15/03/2019
Δελτίο Τύπου

Το σωματείο επισιτισμού και τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων την Παρασκευή 15/3 πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου καταγγέλλοντας την απόλυση συναδέλφου από το Ξενοδοχείο Βυζάντιο και τα ελλειπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς στον κλάδο.
Εν τω μεταξύ κάλεσε και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου στις 26/3 στις 17.30 το απόγευμα.
Παρακάτω παρατίθεται η συνέντευξη τύπου :
Λευτάκη Ανδριάνα πρόεδρος Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων.
Συναδέλφισσα- Συνάδελφε,
Το σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων το επόμενο διάστημα προχωράει σε εκλογές. Στις 26 Μαρτίου έχουμε την εκλογοαπολογιστική συνέλευση μας και καλούμε τους συναδέλφους μας από τον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία να παρευρεθούν. Είναι τόσα τα προβλήματα που κυριαρχούν στον κλάδο μας που δεν υπάρχει άλλος τρόπος και δρόμος από το να βρεθούμε, να κουβεντιάσουμε και να οργανώσουμε την απάντησή μας.
          Ένα από τα πολλά που συμβαίνουν και που αναδεικνύει και καταγγέλλει το σωματείο μας είναι και η απόλυση μιας συναδέλφου μας καμαριέρας που δούλευε για 15 χρόνια στο ξενοδοχείο Βυζάντιο, με το πρόσχημα ότι δε θα έχει δουλειά τον Ιούνιο γιατί της έκανε και προειδοποιητική απόλυση για να γλυτώσει και την μισή αποζημίωση. Είναι ξεκάθαρα πρακτική για να διώξουν τους παλιούς εργαζομένους που έχουν ακόμα κάποια δικαιώματα και αμοίβονται με την ΣΣΕ για να πάρουν νέους με ατομικές συμβάσεις και 500€. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αφού έκανε ανακαίνιση πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, μιας και για 5 χρόνια είχε ζητήσει μείωση των μισθών με την συγκατάθεση των εργαζομένων, για να μην χάσουν την δουλειά τους, τώρα πετάει στο δρόμο 57 χρονών γυναίκα.
          Όση υπομονή και να κάνουμε δεν αποτελεί λύση συνάδελφοι. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση στο σωματείο. Καταγγέλλουμε το γεγονός και σε επόμενο διάστημα θα προβούμε και σε κινητοποιήσεις αν ο εργοδότης δεν κάνει πίσω.
Ροσιλόβαλης Δημήτρης (εργαζόμενος στον Επισιτισμό, μέλος Σωματείου επισιτισμού και τουριστικών επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων)
          Σε συνέχεια όλων αυτών και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα με συναδέλφους διανομείς και όχι μόνο. Συνάδελφοι που κυριολεκτικά πήγαν για μεροκάματο και δεν γύρισαν σπίτι τους. Και όλα αυτά εν καιρώ ανάπτυξης. Είναι φανερό ότι ο όρος «ανάπτυξη» δεν είναι συνδεδεμένος με την καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού , αλλά με την αύξηση της κερδοφορίας των εργοδοτών. Για αυτό και μόνο για αυτό οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν, τα μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας τόσο των διανομέων όσο και των υπόλοιπων ειδικοτήτων έχουν γίνει « όνειρο θερινής νυκτός», με θανατηφόρα σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα με την θανατηφόρα έκρηξη σε κατάστημα μαζικής εστίασης της αλυσίδας Goodys- Everest στην πλατεία Βικτωρίας και τον πρόσφατο θάνατο συναδέλφου διανομέα στον Βόλο.
Η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας είναι για μας καθαρή κοροϊδία, αφού δεν εφαρμόζεται καθολικά και όπου και αν κάπου εφαρμόζεται, αυτό γίνεται με αστερίσκους και ελλείψεις. Έχει ευθύνες δηλαδή και η κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση.
Παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες και διαφοροποιήσεις που συναντάμε ανά πόστο στον κλάδο, η επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά σε κάθε χώρο δουλειάς είναι ενιαία και αντίστοιχα ενιαία πρέπει να είναι και η απάντησή μας. Καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί στο σωματείο και να παλέψουμε για:
·       Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
·       Να γίνει κλαδική ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτική, με επαναφορά όλων απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα.
·       Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση.
·       Ένταξη των διανομέων και επαναφορά στις υπόλοιπες ειδικότητες του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
·       Κανένας διανομέας έξω με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.
·       Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας.
Καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί στο σωματείο Επισιτισμού- Τουρισμού και να συμμετέχει στην εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του. Κανένας μόνος του. Να διεκδικήσουμε μαζί τη ζωή που μας αξίζει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020 Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ Συάδελφε- συναδέλφισσ α Δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων. Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο τ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ για τα αποτελέσματα των εκλογών του σωματείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ  Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον   επισιτισμό   - τουρισμό ( 4 - 5 -6 - 7 Απρίλη). Κόντρα στην τρομοκρατία που δεσπόζει στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Κόντρα στη λογική που σου λέει να σκύψεις κ άλλο το κεφάλι, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια. Σ αυτήν την κατεύθυνση είναι βήμα να μπει κάλπη για πρώτη φορά σε εργασιακό χώρο,   κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι πρέπει να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι με τις στολές τους, μέσα στο χώρο δουλειάς τους, χωρίς να φοβούνται κανένα αφεντικό, όσο το σωματείο τους είναι ταξικό και δυνατό. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα : Ψήφισαν για Δ.Σ : 246   ΔΑΣ (το ψηφοδέλτιο όπου συσπερώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ):  232   (7 στις 7 έδρες) ΛΑΤΖΑ : 13   (καμία έδρα) Άκυρα:1 Λευκά:0 Ψήφισαν για αντιπροσώπους στο ΕΚΙ και την Ομοσπονδία: 238 ΔΑΣ: 222 (5 αντιπρόσωποι στο ΕΚΙ)- (2 αντιπρόσωποι στην ομοσπονδία) ΛΑΤΖΑ: 14 (0 στο ΕΚΙ)- (0 στην Ομοσπονδία) Άκυρα: 1 Λευκά: 1

Για τους διανομείς

Συνάδερφε συναδέρφισα που δουλεύεις στη διανομή , πάνε τώρα σχεδόν 2 μήνες που ξέσπασε η πανδημία και στη χώρα μας. Στις τηλεοράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες ποδιές. Είναι πραγματικά ήρωες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί τους έχουν στείλει σε μια μάχη χωρίς όπλα, με τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, σε μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους και στο δημόσιο σύστημα υγείας με την τεράστια υποστελέχωση και υπολειτουργία των νοσοκομείων. Κανείς όμως δε λέει τίποτα για εμάς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε κανονικά. Και αν πριν ήταν μια φορά το μεροκάματο του τρόμου, τώρα είναι δέκα! Ελάχιστα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τις επιχειρήσεις για όλους εμάς που συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο και να κάνουμε τη δουλειά μας όπως και πριν. Μια δουλειά που πολλοί συνάδελφοι αναγκαζόμαστε να είμαστε στο τιμόνι 10 και 12 ώρες για να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Μια δουλειά που κ