Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


  • Υπογραφή και εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις
  • 7ωρο, 5ημερο, 35ωρο, με δυο συνεχόμενα ρεπό
  • Επαναφορά και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών και του εφάπαξ
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Συνάδελφε που εργάζεσαι στον τουρισμό,

Το σωματείο μας απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου, να κάνουμε δική μας υπόθεση τη δουλειά με δικαιώματα, μια αξιοπρεπή ζωή. Να γίνει συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς με βάση τις ανάγκες μας. Πάνω απ’ όλα καλούμε σε συσπείρωση στο σωματείο γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα όσα χάσαμε τα τελευταία χρόνια και όλα όσα έχουμε ανάγκη.

Κανένας εργαζόμενος να μην αποθέσει τις ελπίδες του στις διακηρύξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μπροστά στις εκλογές για “δίκαιη ανάπτυξη” και “βιώσιμη ανάπτυξη”, ειδικά τώρα που έχουμε δει το πως η μια κυβέρνηση διαδέχεται την άλλη συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο από εκεί που το είχαν αφήσει οι προηγούμενοι.

Υπάρχει τρόπος να ζήσουμε καλύτερα ακολουθώντας το δρόμο της σύγκρουσης με την εργοδοσία, του οργανωμένου αγώνα, βάζοντας μπροστά τα δικά μας αιτήματα μέσα από τα ταξικά συνδικάτα.

Με οργανωμένο αγώνα πάρθηκε πίσω και η απόλυση στο ξενοδοχείο Βυζάντιο!!

Μια από τις πολλές απολύσεις που γίνονται για να εντείνεται η εκμετάλλευση, να ξεμπερδεύουν με δικαιώματα και να επιβάλλουν σιγή στους χώρους δουλειάς. Όμως ο ξενοδόχος υπολόγιζε.... χωρίς τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι!

Τί είπαν Τσίπρας και Μητσοτάκης στη συνέλευση του ΣΕΤΕ;
Έταξαν κι άλλες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις από τα ματωμένα πλεονάσματα, διατήρηση και ενίσχυση της εργασιακής ζούγκλας για να μην “κοστίζουμε” και πολύ, ολοκλήρωση των έργων που απαιτεί το τουριστικό κεφάλαιο (δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ) και όχι έργων για τις ανάγκες των εργαζόμενων (εργατικές κατοικίες, αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά έργα, πυροσπροστασία, σχολειά παιδικοί σταθμοί κ.α.)

Τι ισχύει στην πραγματικότητα όμως?
Στον κλάδο που έχει χαρακτηριστεί ως η “βαριά βιομηχανία” της χώρας, που το 2018 έφτασε τις 30 εκατομμύρια αφίξεις και σημείωσε αύξηση των εσόδων 12%, έχουμε μπει για τα καλά στην καλοκαιρινή σεζόν και όσοι δεν ξενιτευτήκαμε σε κάποιο νησί για δουλειά, καλούμαστε για άλλη μια χρονιά να βάλουμε πλάτη για να σπάσουν κι άλλο ρεκόρ τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του τουρισμού. Ο κλάδος μας αυτά τα χρόνια που χάσαμε μισθούς και δικαιώματα γνώρισε μόνο ανάπτυξη!

Αυτά τα “επιτεύγματα” όμως δεν έγιναν επειδή κάποιος ικανός επιχειρηματίας είχε καλές ιδέες, αλλά επειδή φορτωθήκαμε εμείς στις πλάτες μας όλα τα μέτρα που υλοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για να αυξήσουν την εκμετάλλευση, μειώνοντας μισθούς, διευρύνοντας την ελαστική και μερική απασχόληση, εξαπολύοντας απολύσεις και γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα-κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματα μας! Νέο ξεζούμισμα, με ατέλειωτη δουλειά, με σπαστά ωράρια στις κουζίνες,7ήμερο, μη υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ, ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δουλεμπορικά παντού.

Όλοι αυτοί που στήριξαν τα μνημόνια, που στηρίζουν την ΕΕ και το ΔΝΤ- θέλουν την ανοχή μας για να συνεχιστεί η ανάπτυξη των κερδών των επιχειρήσεων, πάνω στις στάχτες των μισθών, των δικαιωμάτων μας. Με τα παλιά και τα νέα μέτρα να εφαρμόζονται στο ακέραιο. Με τη μείωση του αφορολόγητου, τη μείωση των συντάξεων, με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Για να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στην απεργία.
Όλοι τους επενδύουν στη λογική του μικρότερου κακού, στη λογική της αναμονής και των μειωμένων απαιτήσεων, για να περάσουν τη πολιτική τους αναίμακτα, χωρίς να κουνιέται φύλλο.
Αυτήν την πολιτική υπηρετεί σε διατεταγμένη υπηρεσία η συνδικαλιστική μαφία μέσα στη ΓΣΕΕ. Αυτή τη πολιτική στηρίζει και η πλειοψηφία της Διοίκησης στην Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού, με διευθυντές και εργοδότες να επιδιώκουν να εκλέγονται μέσα στα σωματεία για να τα ελέγχουν, να τα τραβούν με το μέρος τους.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΝΕΟ ΔΩΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25.

ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ! ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ, ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ,ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙA ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ !

Διεκδικούμε:
Καμία συζήτηση για τις νέες απαιτήσεις των Ξενοδόχων.
  • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις.
  • Επαναφορά των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και διεύρυνση τους σε άλλες ειδικότητες, σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.
  • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Β.Α.Ε.
  • Επαναφορά της 20ετίας στο ΕΦΑΠΑΞ, επέκταση του και στον Επισιτισμό.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα δουλεμπορικά – εργολαβικά συνεργεία.
  • Να καταργηθεί ο νόμος για τις διαδοχικές ορισμένου χρόνου συμβάσεις που κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους για πολλά χρόνια.
  • Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά με ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια fullseason, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζομένων, με δικαίωμα επαναπρόσληψης και χορήγηση εποχικού επιδόματος.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020 Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ Συάδελφε- συναδέλφισσ α Δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων. Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο τ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ για τα αποτελέσματα των εκλογών του σωματείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ  Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον   επισιτισμό   - τουρισμό ( 4 - 5 -6 - 7 Απρίλη). Κόντρα στην τρομοκρατία που δεσπόζει στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Κόντρα στη λογική που σου λέει να σκύψεις κ άλλο το κεφάλι, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια. Σ αυτήν την κατεύθυνση είναι βήμα να μπει κάλπη για πρώτη φορά σε εργασιακό χώρο,   κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι πρέπει να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι με τις στολές τους, μέσα στο χώρο δουλειάς τους, χωρίς να φοβούνται κανένα αφεντικό, όσο το σωματείο τους είναι ταξικό και δυνατό. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα : Ψήφισαν για Δ.Σ : 246   ΔΑΣ (το ψηφοδέλτιο όπου συσπερώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ):  232   (7 στις 7 έδρες) ΛΑΤΖΑ : 13   (καμία έδρα) Άκυρα:1 Λευκά:0 Ψήφισαν για αντιπροσώπους στο ΕΚΙ και την Ομοσπονδία: 238 ΔΑΣ: 222 (5 αντιπρόσωποι στο ΕΚΙ)- (2 αντιπρόσωποι στην ομοσπονδία) ΛΑΤΖΑ: 14 (0 στο ΕΚΙ)- (0 στην Ομοσπονδία) Άκυρα: 1 Λευκά: 1

Για τους διανομείς

Συνάδερφε συναδέρφισα που δουλεύεις στη διανομή , πάνε τώρα σχεδόν 2 μήνες που ξέσπασε η πανδημία και στη χώρα μας. Στις τηλεοράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες ποδιές. Είναι πραγματικά ήρωες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί τους έχουν στείλει σε μια μάχη χωρίς όπλα, με τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, σε μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους και στο δημόσιο σύστημα υγείας με την τεράστια υποστελέχωση και υπολειτουργία των νοσοκομείων. Κανείς όμως δε λέει τίποτα για εμάς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε κανονικά. Και αν πριν ήταν μια φορά το μεροκάματο του τρόμου, τώρα είναι δέκα! Ελάχιστα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τις επιχειρήσεις για όλους εμάς που συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο και να κάνουμε τη δουλειά μας όπως και πριν. Μια δουλειά που πολλοί συνάδελφοι αναγκαζόμαστε να είμαστε στο τιμόνι 10 και 12 ώρες για να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Μια δουλειά που κ