Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ


Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,
που εργάζεσαι στον Επισιτισμό, στις μεγάλες αλυσίδες (Bruno, Mikel, Goody's, Jerry's κ.α.) όπως και σε μεγάλες τοπικές αλυσίδες (Όαση, Motley,Διεθνές, Mr Massas-ΜΠΑΡΑΤΣΑΣ κ.α.)

Καθημερινά ζούμε την εντατικοποίηση, τη μη τήρηση του οχταώρου στο όνομα του μεγαλύτερου μεροκάματου ,τη μαύρη εργασία, τα λειψά ένσημα, δώρα κ άδειες που δε δίνονται , την μετακίνηση από μαγαζί σε μαγαζί, την αλλαγή προγραμμάτων και πολλά άλλα . Οι νυχτερινές με τις πρωινές βάρδιες που εναλλάσσονται από τη μία μέρα στην άλλη και τα σπαστά ωράρια, είναι καθημερινό σκηνικό. Για τους περισσότερους το 8ωρο εύκολα γίνεται 10ωρο και πάνω. Το διάλειμμα συχνά δεν ξεπερνάει το 10λεπτο ή παρακάμπτεται εντελώς. Ακόμα πιο άσχημα γίνονται όλα αυτά κατά την τουριστική περίοδο που πλέον κρατά σχεδόν όλο το χρόνο.
Δεν είναι λίγες οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Παθαίνουμε υπερκόπωση και σοβαρές τενοντίτιδες, γυναικολογικά προβλήματα λόγω ορθοστασίας κλπ.
Ακόμα πιο επικίνδυνες είναι οι συνθήκες για τους συναδέλφους μας διανομείς. Μπροστά στα κέρδη, η εργοδοσία αδιαφορεί για τη ασφάλεια των διανομέων. Παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να βγει η δουλειά γρήγορα και να μη δυσαρεστηθεί ο πελάτης. Κουβαλάν στην πλάτη τους ατέλειωτες υπερωρίες που έχουν γίνει κανόνας και βάζουν το δικό τους μηχανάκι με δικά τους έξοδα συντήρησης. Ακόμα και εκεί που υπάρχουν εταιρικά μηχανάκια η συντήρησή τους είναι ανύπαρκτη, καθιστώντας επικίνδυνη την χρήση τους.
Για τους εργοδότες κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή.
Είναι ξεκάθαρο πως η κατάσταση που ζούμε συντελείται στο όνομα της "δίκαιης ανάπτυξης" ,την οποία έχουν κατά καιρούς πολυδιαφημίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, και είναι σκέτη απάτη για μας και τις οικογένειές μας. Είναι ανάπτυξη που τσακίζει τη ζωή μας και τα όνειρά μας, για να εξασφαλίζει όλο και μεγαλύτερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή την ανάπτυξη στηρίζει η πλειοψηφία των συνδικαλιστών στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και τις Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που ταυτόχρονα παρουσιάζονται ως ρεαλιστές και υπερασπιστές των θέσεων εργασίας, που υπογράφουν μαζί με την κυβέρνηση και τους εργοδότες τους μισθούς πείνας και τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Ακόμα και η κατάργηση του υποκατώτατου που συνοδεύτηκε με την αύξηση στα 650€ μεικτά είναι σκέτη κοροϊδία, αφού το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο διατηρείται στο ακέραιο και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, κάτι που επιβεβαιώνεται και τις τελευταίες μέρες με την κάλπικη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ αλλά και τις αναγγελίες για δωράκια και φοροελαφρύνσεις στους μεγαλοξενοδόχους. Μια αντιπαράθεση που στήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το 7ήμερο, που την ακούμε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και γελάμε. Άλλωστε εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση ζούμε στο πετσί μας τη δουλειά χωρίς ρεπό και ξεκούραση, χωρίς σταθερό ημερήσιο χρόνο. Φρόντισαν γι' αυτό όλα τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια και υπερασπίζονται τη πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτοί πιστεύουν πως μας έχουν στο χέρι. Πιστεύουν πως συναινούμε και θα δεχόμαστε στις συνεχείς επιθέσεις στα δικαιώματα μας. Κάνουν λάθος!
Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουμε!
Την ατομική λύση την έχουμε δοκιμάσει και δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με οργάνωση. Μέσα από το σωματείο μας και κανένας μόνος του!
Είναι πολλά τα παραδείγματα που μέσα από το σωματείο οι εργαζόμενοι κέρδισαν δεδουλευμένα, δώρα, πάρθηκαν πίσω απολύσεις. Η μοναδική μας ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση μας και στην δύναμη που μπορούμε και πρέπει να αποκτήσουμε μέσα από αυτήν.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
· Εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις.
· Επαναφορά των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και διεύρυνση τους σε άλλες ειδικότητες, σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.
· Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Β.Α.Ε.
· Επαναφορά της 20ετίας στο ΕΦΑΠΑΞ, επέκταση του και στον Επισιτισμό.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα δουλεμπορικά – εργολαβικά συνεργεία.
· Να καταργηθεί ο νόμος για τις διαδοχικές ορισμένου χρόνου συμβάσεις που κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους για πολλά χρόνια.
· Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά με ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια fullseason, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζομένων, με δικαίωμα επαναπρόσληψης και χορήγηση εποχικού επιδόματος.
· Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020 Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ Συάδελφε- συναδέλφισσ α Δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων. Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο τ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ για τα αποτελέσματα των εκλογών του σωματείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ  Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον   επισιτισμό   - τουρισμό ( 4 - 5 -6 - 7 Απρίλη). Κόντρα στην τρομοκρατία που δεσπόζει στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Κόντρα στη λογική που σου λέει να σκύψεις κ άλλο το κεφάλι, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια. Σ αυτήν την κατεύθυνση είναι βήμα να μπει κάλπη για πρώτη φορά σε εργασιακό χώρο,   κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι πρέπει να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι με τις στολές τους, μέσα στο χώρο δουλειάς τους, χωρίς να φοβούνται κανένα αφεντικό, όσο το σωματείο τους είναι ταξικό και δυνατό. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα : Ψήφισαν για Δ.Σ : 246   ΔΑΣ (το ψηφοδέλτιο όπου συσπερώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ):  232   (7 στις 7 έδρες) ΛΑΤΖΑ : 13   (καμία έδρα) Άκυρα:1 Λευκά:0 Ψήφισαν για αντιπροσώπους στο ΕΚΙ και την Ομοσπονδία: 238 ΔΑΣ: 222 (5 αντιπρόσωποι στο ΕΚΙ)- (2 αντιπρόσωποι στην ομοσπονδία) ΛΑΤΖΑ: 14 (0 στο ΕΚΙ)- (0 στην Ομοσπονδία) Άκυρα: 1 Λευκά: 1

Για τους διανομείς

Συνάδερφε συναδέρφισα που δουλεύεις στη διανομή , πάνε τώρα σχεδόν 2 μήνες που ξέσπασε η πανδημία και στη χώρα μας. Στις τηλεοράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες ποδιές. Είναι πραγματικά ήρωες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί τους έχουν στείλει σε μια μάχη χωρίς όπλα, με τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, σε μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους και στο δημόσιο σύστημα υγείας με την τεράστια υποστελέχωση και υπολειτουργία των νοσοκομείων. Κανείς όμως δε λέει τίποτα για εμάς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε κανονικά. Και αν πριν ήταν μια φορά το μεροκάματο του τρόμου, τώρα είναι δέκα! Ελάχιστα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τις επιχειρήσεις για όλους εμάς που συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο και να κάνουμε τη δουλειά μας όπως και πριν. Μια δουλειά που πολλοί συνάδελφοι αναγκαζόμαστε να είμαστε στο τιμόνι 10 και 12 ώρες για να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Μια δουλειά που κ